بیت کوین

بیت کوین

همه چیز در باره بیت کوین در ترکیه!

این روزها خبرهای وسوسه انگیزی در خصوص افزایش قیمت ارزهای دیجیتال به ویژه پادشاه ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین در سراسر دنیا و فضای مجازی بگوش می‌رسد. از ایلان ماسک گرفته تا دیگر افراد سرشناس دنیا که وارد بازی ارزهای دیجیتال شده‌اند و در آن سرمایه گذاری‌های هنگفتی کرده‌اند.

اما واقعا بیت کوین چیست و از کجا آمده؟ چقدر قابل اطمینان است؟ آیا با توجه به محدودیت های اخیر بانک مرکزی در ایران می‌شود این ارزهای دیجیتال را در کشور دیگری مثل ترکیه خرید و فروش کرد؟ هفت مهر قرار است به تمام سوالات شما پاسخ دهد! با ما همراه شوید.

بیت کوین چیست؟ (bitcoin)

یک  نوع ارز دیجیتال است که کسی آن را کنترل نمی‌کند و غیر متمرکز است و همه می‌توانند در شبکه آن شروع به سرمایه گذاری و فعالیت کنند. بیت کوین توسط مردم کنترل می‌شود. شما با داشتن بیت کوین بدون هیچ محدودیتی می‌توانید به سراسر دنیا پولتان را انتقال دهید و نیازی به شبکه بانکی ندارید. در واقع یک ابزار سرمایه گذاری مدرن است که با آن می‌توانید مبادلات ارزی خود را انجام دهید. حتی می‌توانید از فروشگاه‌های آنلاین خرید کنید. پس یادتان باشد که علاوه بر خرید و انتقال پول می‌توانید به این ارز دیجیتال به عنوان سرمایه گذاری نگاه کنید. از ویژگی‌های این ارز دیجیتال می‌توان به غیر متمرکز بودن و مصون ماندن از چاپ پول اشاره کرد که امتیاز بسیار مهمی در برابر پول‌های امروزی به حساب می‌آید.

سازنده بیت کوین چه کسی است؟

در اواخر سال ۲۰۰۸  و همزمان با بحران مالی دنیا به وجود آمد و آغازگر انقلابی در عرصه ارز و به ویژه ارزهای دیجیتال شد. انتشار مقاله‌ای از طرف شخصی با نام ساتوشی ناکاموتو و هویت نامشخص که نوعی پول الکترونیک به نام بیت کوین را معرفی می‌کرد، نوید دوره ای جدید را می‌داد که در سال‌های بعد به تیتر اول رسانه‌های جهان تبدیل شد و کارشناسان اقتصاد و بازار ارز را به چالش کشید. در همان زمان فرد یا گروه ناشناسی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، مقاله‌ای را به تعداد زیادی از متخصصین علم رمزنگاری ارسال کردند که در آن از پول الکترونیکی جدیدی صحبت کرده بود. ساتوشی ناکاموتو در آن مقاله، نحوه کار کردن با آن را توضیح داده بود.

در سال ۲۰۰۹ شبکه بیت کوین رسما کار خود را شروع کرد.

خالق بیت کوین فرد یا گروه ناشناسی به نام ساتوشی ناکاموتو است. درباره اینکه ساتوشی ناکاموتو چه کسی بوده فرضیه‌های مختلفی وجود دارد با این حال هویت او هنوز نامشخص است.

ساتوشی ناکاموتو در ابتدا به همراه توسعه‌دهندگان دیگری برای حل نواقص در پروژه حضور داشت اما در اواخر سال ۲۰۱۰ ناپدید شد. با گذشت بیش از ۱۰ سال از ایجاد آن، هنوز هویت ساتوشی ناکاموتو مشخص نشده است. ساتوشی ناکاموتو می‌تواند یک فرد، یک گروه برنامه‌نویس و یا حتی یک سازمان دولتی باشد. فرضیه‌هایی زیادی درباره هویت ساتوشی ناکاموتو وجود دارد و حتی خیلی ها خود را ساتوشی ناکاموتو معرفی می‌کنند که هیچ کدام مدرک کافی برای اثبات ادعایشان ندارند.

بیت کوین چگونه استخراج می‌شود؟

بیت کوین طی پروسه‌ای که ماینینگ یا استخراج نام دارد، به وسیله ماینرها در شبکه تولید می‌شود. به دست آوردن بیت کوین در شبکه، شرایطی را برای ماینرها به وجود می آورد تا تراکنش‌ها را هم تایید کنند.

اولین استخراج‌کننده‌ای که در شبکه زودتر از بقیه بتواند معمای ریاضی بلاک را حل کند، پاداشی معادل واحد پولی خود شبکه یعنی همان بیت کوین دریافت می‌کند. این پاداش برای ماینرها از دو منبع مهم تامین می‌شود:

  1. کارمزد یا هزینه تراکنش‌ها که توسط کاربران مشخص شده است.
  2. پاداش بلاک که به برنده حل بلاک، تعلق می‌گیرد.

تراکنش‌های آن رایگان نیستند و کاربران برای جلب توجه ماینرها برای تایید کردن تراکنش‌هایشان، باید مبلغ مشخصی را به عنوان هزینه و کارمزد آن تعیین کنند. ماینرها نیز به طور منطقی به انتخاب تراکنش‌هایی علاقه نشان می‌دهند که کارمزدشان نسبت به بقیه بالاتر است.

استخراج یا همان ماینینگ خیلی هم کار آسانی نیست!

پس یافتن پاسخ بلاک‌ها، باعث آزاد شدن تعدادی بیت کوین در شبکه می‌شود. زمان حدودی اضافه شدن هر بلاک به شبکه در حدود ۱۰ دقیقه است.

تراکنش‌ها چگونه انجام می‌شوند؟

تراکنش‌ها پس از آنکه توسط نودها معتبر شناخته شدند، در محلی به نام مِم‌پول (mempool) منتظر می‌مانند تا فرایند تایید شدن را طی کنند.

ماینرها پس از انتخاب تراکنش و قرار دادن آن در بلاک‌هایشان، در رقابتی که استخراج نام دارد و لازمه‌اش مصرف انرژی و صرف توان پردازشی است، مشغول حل کردن معمای ریاضی بلاک می‌شوند. این معمای ریاضی از کنار هم گذاشتن تراکنش‌ها و عبور آن‌ها از فرایند‌های رمزنگاری به وجود می‌آید. حل کردن این معماها کار دشواری است که با سخت‌افزارهای کامپیوتری و دستگاه‌های مخصوصی که ماینر یا ای‌سیک نام دارند، انجام می‌شود. یافتن پاسخ این مسائل ریاضی در نهایت به تایید شدن تراکنش‌های قرار گرفته در آن بلاک منجر می‌شود.

پس از یافتن معمای ریاضی، بلاک مورد نظر در کنار سایر بلاک‌هایی که پیش از این حل شده‌اند، با یک ترتیب زمانی قرار گرفته و زنجیره‌ای به هم پیوسته از بلاک‌ها شکل می‌گیرد که در واقع مفهوم بلاک چین یا زنجیره بلاک‌ها را نشان می‌دهد.

بلاک چین چیست؟

بلاک چین یک دفترچه یادداشت دیجیتال است که اطلاعات آن به صورت غیرقابل تغییر بین همه نودها توزیع شده است.
بلاک چین مفهومی گسترده‌تر از بیت کوین است که می‌تواند کاربردهای دیگری هم داشته باشد. اگر بخواهیم خیلی ساده این تفاوت را نشان بدهیم، بلاک چین را می‌توانیم به اینترنت و بیت کوین را به موتور جستجوی معروفی مانند گوگل تشبیه کنیم.

به دلیل وجود بلاک چین، نودها تاریخچه‌های تراکنش را پیش خود نگه می‌دارند. زمانی که یکی از آن‌ها بخواهد مقداری بیت کوین به دیگری بفرستد، با ارسال درخواست خود در قالب تراکنش، نودها دفترچه‌های دیجیتالی‌شان را ورق می‌زنند و موجودی فرستنده را به دست می‌آورند تا از امکان‌پذیر بودن انجام این تراکنش اطمینان حاصل کنند.

دفترچه دیجیتالی نودها از برگه‌هایی تشکیل شده که در بلاک چین آن‌ها را با نام بلاک می‌شناسیم و درون آن‌ها اطلاعات و داده‌ها قرار می‌گیرند. در صورتی که تراکنش با قوانین شبکه مغایرتی نداشته باشد، تراکنش معتبر شناخته می‌شود.

بیت کوین چگونه کنترل می‌شود؟

در کنترل هیچ فرد، گروه و یا سازمان خاصی نیست درست بر خلاف پول‌های امروزی که عرضه و توزیع آن‌ها در اختیار دولت‌هاست. افرادی که وارد این شبکه ارز دیجیتال می‌شوند، باید قوانین مربوط به شبکه را بپذیرند. این قوانین به صورت کدهای برنامه‌نویسی‌ است که در اینترنت توسط همه قابل مشاهده است.

هدف بیت کوین چیست؟

بیت کوین یک سیستم پرداخت و بانکداری دیجیتال امن است که هدفش انتقال و یا ذخیره امن پول است که کنترل پول را به دست خود افراد داده و تنها مالکین این کلیدها قادر به خرج کردن و انتقال بیت کوین‌ها خواهند بود.

بیت کوین چه پشتوانه‌ای دارد؟

بیت کوین پشتوانه‌ای ندارد! درواقع پشتوانه می‌تواند یک واژه غلط باشد. زیرا پول‌هایی که هر روز از آن‌ها استفاده می‌کنید و ارزهایی مانند دلار و یورو به نظرتان چه پشتوانه‌ای دارند؟ هیچ.

بیت کوین مانند پول‌های امروزی توسط فلزات گران‌بهایی مثل طلا یا کالاهای قابل مبادله، پشتوانه‌سازی نشده است. بیت کوین و ارزهای بی‌پشتوانه از اعتماد مردم ارزش می‌گیرند که به ارزشمند بودن آن‌ها اعتقاد دارند. همانطور که اسکناس‌ها در جامعه مورد قبول مردم هستند و با همان پول کاغذی شما می‌توانید به راحتی خرید و فروش کالاهای مورد نیازتان را انجام دهید.

بیت کوین همانند ارزهای رایج پشتوانه‌ای ندارد و ارزش آن بر اساس اعتماد مردم به دست آمده است.

اما در دنیای امروز بیشتر مردم برای سرمایه‌گذاری بیت کوین می‌خرند و نه برای استفاده از آن در پرداخت‌ها. در واقع بیت کوین علاوه بر اینکه می‌تواند نقش یک پول را ایفا کند، می‌تواند به عنوان یک دارایی هم مورد محسوب شود؛ سرمایه‌ای که می‌تواند ارزش خود را در طول زمان حفظ کند. بر همین اساس می‌توان بیت کوین را هم با توجه به ویژگی‌هایی که دارد یک دارایی در نظر گرفت.

روش ارزش‌گذاری چگونه است؟

بیت کوین هم مثل سایر ارزهای رایج بر اساس ۲ عامل اصلی عرضه و تقاضا قیمت‌گذاری می شود و توسط فرد یا گروهی تعیین نمی‌شود. قیمت بیت کوین در کارگزاری‌ و صرافی ها بر اساس نیاز بازار روند صعودی یا نزولی دارد.

ویژگی‌های آن چیست؟

برای نقل و انتقال بیت کوین و خرج کردن آن شما نیاز به کسب اجازه از هیچ نهاد یا بانکی را ندارید و به همین خاطر این ارز دیجیتال مورد علاقه خلافکاران و افرادی است که می خواهند فعالیت مجرمانه‌ای انجام بدهند و هویتشان ناشناس بماند.

اما از مهمترین ویژگی‌های آن می‌توان به غیرمتمرکز بودن آن اشاره کرد.

منظور از متمرکز و غیر متمرکز چیست؟

سیستم متمرکز به این معناست که  بانک می‌تواند بر روی پول شما نظارت داشته باشد و در صورت صلاح دید حساب شما را مسدود نماید بدون آنکه خبردار شوید. یا بخاطر از کار افتادن سیستم پرداخت بانک ساعت‌ها برای برداشت یا انتقال پولتان معطل شوید. دولت ها بر روی پول کنترل دارند که این کنترل باعث ایجاد تورم‌ و بی‌ارزش شدن پول می‌شود. در نهایت متمرکز بودنِ نظام پولی یعنی اینکه یک کشور قدرت تحریم و خارج کردن کشور دیگری را از چرخه انتقالات مالی داشته باشد.

اما مهمترین ویژگی بیت کوین غیرمتمرکز بودن آن است. همانطور که گفته شد بیت کوین توسط هیچ فرد حقیقی، گروه، سازمان، بانک و یا هیچ دولتی کنترل نمی‌شود. ویژگی غیرمتمرکز بودن بیت کوین به این معنی است که قدرت در شبکه بین افراد توزیع شده است. این قدرت می‌تواند همان قدرت خلق و توزیع پول باشد که از دست بانک‌ها خارج شده و به مردم برگشته است. بر همین اساس اعتمادی که شما به طرف‌های سوم و واسطه‌هایی مانند بانک‌ها در انتقال پول داشتید هم بین تمامی افرادی که بر تراکنش‌ها نظارت می‌کنند توزیع می‌شود و به اصطلاح شما به یک سیستم اعتماد می‌کنید؛ سیستمی که قوانینش به صورت شفاف در کدهای برنامه‌نویسی‌شده‌ای نگاشته شده و به صورت داوطلبانه می‌توانید از آن استفاده کنید.

تعداد بیت کوین‌ها چقدر است؟

دولت‌ها و بانک‌های مرکزی می‌توانند به صورت نامحدود پول‌ چاپ کنند و با این کار ارزش پول‌ ملی خود را کم کنند. در شبکه بیت کوین با اینکه همه افراد می‌توانند در خلق واحدهای پولی جدید مشارکت کنند، اما تعداد کل سکه‌هایی که می‌تواند ساخته شود، حداکثر ۲۱ میلیون واحد می‌تواند باشد. محدود بودن تعداد سکه‌های بیت کوین و عدم امکان خلق بیت کوین‌های بیشتر از آنچه در هر بلاک، ماینرها مجاز به استخراج آن‌ها هستند از قوانین شبکه بیت کوین است. یکی از دلایل عمده‌ای که موجب ارزشمند شدن آن در طول زمان و بالا رفتن قیمت آن می‌شود، محدود بودن آن است. این ویژگی که موجب کمیابی بیت کوین می‌شود، در برابر خاصیت تورمی پول‌های امروزی قرار دارد که ارزش آن‌ها در طول زمان به تدریج کاهش می‌یابد. البته محدود بودن تعداد بیت کوین‌ها باعث شده تا از آن به عنوان ابزاری که توانایی ذخیره ارزش در طول زمان را دارد نیز یاد شود. علاقه سرمایه‌گذاران به خرید بیت کوین و نسبت دادن القابی مانند طلای دیجیتال به آن، گواه این موضوع هستند.

تراکنش‌های بیت کوین غیر قابل برگشت هستند

در تراکنش‌های بانکی چنانچه شما به اشتباه به حساب شخص دیگری پولی را انتقال دهید این امکان وجود دارد تا پس از مراجعه به بانک و ارایه مستندات، پول را به حسابتان برگردانید اما در بیت کوین این امکان وجود ندارد و چنانچه شما به اشتباه پول را به حسابی منتقل کنید، باید قید پولتان را بزنید و با آن خداحافظی کنید.

روش خریدن بیت کوین

خرید بیت کوین معمولا از طریق صرافی‌های آنلاین یا افراد فروشنده انجام می‌شود. برای خرید بیت کوین شما می‌توانید از طریق کارت‌های بانکی، کارت‌های اعتباری یا سایر ارزهای دیجیتال اقدام کنید.

ابتدا باید کارهای زیر را انجام دهید:

  1. نصب کیف پول
  2. پیدا کردن یک فروشنده معتبر (صرافی آنلاین یا فرد حقیقی)
  3. واریز پول به حساب فروشنده و دادن آدرس کیف پول برای دریافت بیت کوین
  4. انتقال بیت کوین

در هنگام خرید بیت کوین، از شما درخواست احراز هویت با مدارک شناسایی خواهد شد و دلیل آن هم برای جلوگیری از کلاهبرداری‌ و پولشویی است.

کیف پول ‌های بیت کوین

برای ذخیره یا نگهداری بیت کوین نیازی به افتتاح حساب در بانک‌ها یا شرکت خاصی ندارید. در این فضا شما بانک خودتان هستید.

یک کیف پول، ابزاری برای نگهداری، ارسال و دریافت بیت کوین است. کاربران می‌توانند با توجه به شرایط و نیازهایشان از انواع مختلف کیف پول‌ استفاده کنند. کیف پول‌های موبایل، دسکتاپ، تحت وب، کیف پول‌های کاغذی و سخت افزاری از جمله این موارد هستند.

کیف پول‌های موبایل، دسکتاپ، تحت وب و کاغذی رایگان هستند و کاربران می‌توانند آن‌ها را به راحتی دانلود و نصب کنند. اما کیف پول‌های سخت افزاری به دلیل فیزیکی بودن، باید خریداری شوند.

شما می‌توانید با مراجعه به سایت رسمی بیت کوین کیف پول‌ها را مشاهده کنید.

توجه داشته باشید که تراکنش‌ها قابل برگرداندن نیست و شبکه زیر نظر هیچ سازمانی قرار ندارند. به همین دلیل، حتما از کیف پول خود نسخه پشتیبان تهیه کنید و کلمات بازیابی را در محل مطمئنی نگهداری کنید تا در صورت بروز هرگونه مشکل برای دستگاهی که کیف پول روی آن نصب است، بتوانید مبالغ خود را روی دستگاه دیگری بازیابی کنید. همچنین به هیچ عنوان رمزعبور یا کلید خصوصی کیف پول خود را در اختیار شخص دیگری قرار ندهید.

مشکلات این ارز چیست؟

تراکنش‌های بیت کوین در مقایسه با تراکنش‌های بانکی و پرداخت‌های روزانه‌ای که انجام می‌دهید، کندتر هستند. میانگین زمان ۱۰ دقیقه‌ای که برای تایید تراکنش‌ها باید منتظر بمانید، هرچند امنیت سیستم را افزایش داده اما از سوی دیگر از راحتی کار کاسته است. البته برای این مشکل راهکارهایی مثل لایتنینگ به وجود آمده‌اند که با استفاده از آن‌ها می‌توان تراکنش‌های آنی با بیت کوین انجام داد.

بیت کوین به دلیل اینکه یک پدیده جدید است، با مشکلات قانون‌گذاری متعددی در کشورهای مختلف روبرو بوده است. برخی کشورها مانند ژاپن به سمت قانون‌گذاری و پذیرش آن به عنوان یک ارز پیش رفته‌اند و تعداد دیگری از کشورها خرید و فروش و استفاده از آن‌ را ممنوع اعلام کرده‌اند. در کنار آن‌ها نیز تعداد زیادی از کشورها هنوز موضع مشخصی در قبال ارزهای دیجیتال اتخاذ نکرده‌اند.

کارمزد و هزینه تراکنش‌های بیت کوین هم بیشتر اوقات به اندازه‌ای است که استفاده از آن را در پرداخت‌های خرد دچار مشکل می‌کند. البته راهکار یکسانی برای این موضوع وجود دارد که استفاده از شبکه لایتنینگ است.

آیا بیت کوین قانونی است؟

تاکنون دولت های زیادی از جمله ایران درباره بیت کوین موضع روشن و مشخصی اتخاذ نکرده‌اند اما این مسئله بدین معنا نیست که این پول دیجیتال غیرقانونی است و استفاده یا خریدوفروش آن جرم تلقی می‌شود. در چند کشور مانند ایالات متحده، کره جنوبی، ژاپن ، هنگ‌کنگ، مالت و مالزی صرافی‌ها به صورت قانونی و رسمی در حال فعالیت هستند.

بعضی از دستگاه‌های قضایی مانند چین ارزهای دیجیتال را قانونی نمی‌دانند اما از نظر اجرایی عموم مردم می‌توانند از آن استفاده کنند. البته به دلیل رشد صرافی‌ها، صنعت ماینینگ و کسب‌وکارهای مرتبط، به احتمال زیاد در آینده قوانین جامعی برای این حوزه تعیین خواهد شد.

از سوی دیگر بیت کوین نوعی پول است. پولی که دارای ارزش متغیر است و مانند کالاهای دیگر، می‌تواند برای فعالیت‌های مجرمانه‌ای مثل پولشویی یا خرید و فروش کالاهای غیرقانونی مورد استفاده قرار گیرد. با این حال پیگیری جرائم انجام شده با بیت کوین غیرممکن نیست. یکی از نمونه‌های موفق قانون‌گذاری بیت کوین، کشور ژاپن است. دولت توانسته با ثبت صرافی‌ها و ارسال بخشنامه‌های مالی به آن‌ها از بروز پولشویی و کلاهبرداری تا حد زیادی جلوگیری کند.

بیت کوین در ترکیه

علاقه زیاد مردم ترکیه به ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال در کشور ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی، بالاترین میزان مقبولیت میان مردم را دارند. به گفته‌ شرکت تحقیقاتی استاتیستیکا، حداقل ۱۸ درصد از مردم این کشور در ارزهای دیجیتال سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

طبق گزارش این شرکت، این میزان، دو برابر متوسط گزارش‌شده برای کشورهای اروپایی است. پس از ترکیه می‌توان به کشورهای رومانی، لهستان و اسپانیا به ترتیب با ۱۲، ۱۱ و ۱۰ درصد اشاره کرد.

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پربازدید

بیشتر درباره زندگی در ترکیه

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟ 2 نظر

5 2
بیت کوین