مترو استانبول

مترو استانبول

مترو استانبول

کوشش ‌ها برای ساخت مترو در استانبول (Metro Istanbul)، پیشینه‌ ای بیش از ۱۰۰ ساله دارد. برای نخستین بار در سال ۱۸۷۵، خط حمل و نقل مسافر با نام تونل ساخته شد که نخستین فعالیت برای ایجاد مترو در استانبول محسوب می‌ شود.

اولین خط ریلی زیرزمینی استانبول

خط زیر زمینی حمل مسافر تونل در استانبول بعد از سیستم حمل و نقل زیرزمینی لندن که در سال ۱۸۶۳ افتتاح شد دومین سیستم حمل و نقل زیر زمینی مسافر در سطح جهان می ‌باشد. فعالیت‌ ها برای ایجاد این خط زیرزمینی مترو در سال ۱۸۷۱ آغاز شد و در سال ۱۸۷۴ به پایان رسید. این خط که ۵۷۳ متر طول دارد در هفدهم ژانویه ۱۸۷۵ افتتاح گردید. مسافران این خط می‌توانند در عرض ۹۰ ثانیه مسافت بین گالاتا تا بی ‌اوغلو را طی کنند.

طرح جامع ایجاد مترو در استانبول برای اولین بار در سال ۱۹۱۲ وارد مدار شد. در آن سال شرکت ‌های مختلف بین ‌المللی طرح های خود را برای ایجاد مترو در استانبول ارائه نمودند.

فعالیت های نوین برای ایجاد خط مترو در استانبول از ۱۹ اوت ۱۹۹۲ آغاز شد و در ۱۲ ژوئن ۱۹۹۴ تونل های تاکسیم به شیشلی به هم متصل گردید. در ۲۵ مارس ۱۹۹۹ استانبول شاهد اولین سفر آزمایشی ترن از خط مترو بود و در ۱۶ سپتامبر سال ۲۰۰۰ نیز خطوط متروی استانبول به‌طور رسمی گشایش یافت.

نقشه خطوط مترو استانبول ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰

قبل از معرفی خطوط و ایستگاه ها می توان مکان های مهمی که روی نقشه نیز وجود دارند، ولی شاید به دلیل تراکم زیاد کمی گیج کننده باشند را اینطور خلاصه کنیم

  • Atatürk Airport: فرودگاه آتاتورک استانبول (مشاهده فرودگاه های استانبول)
  • Zeytinburnu: محل اتصال خط تراموا و مترو
  • Otogar: پایانه اصلی اتوبوس های شهری
  • Yenikapı: خطوط حمل و نقل عمومی دریای مرمره
  • Taksim Square:میدان تکسیم، پایانه و قطب اصلی حمل و نقل عمومی بی اغلو، مراکز خرید، رستوران ها و هتلهای متعدد و متنوع
  • Kabataş: بزرگترین قطب حمل و نقل دریایی شهر
  • Karaköy: محل اتصال تراموا، تونل و حمل و نقل دریایی
  • Eminönü & Sirkeci: هتل ها و حمل و نقل عمومی و تعدادی از جاذبه های دیدنی
  • Sultanahmet: محله تاریخی سلطان احمد و تعداد زیادی از جاذبه های گردشگری مانند مسجد سلطان احمد، بازار بزرگ استانبول، کاخ توپکاپی، موزه هنرهای اسلامی و میدان هیپودروم.
مترو استانبول

معرفی خطوط مترو استانبول

خط فرودگاه آتاتورک

قبل از افتتاح فرودگاه استانبول، خط مترو M1 مهمترین خطی بود که پیش از سفر به استانبول باید از آن آگاه می شدید. این خط از ایستگاه یِنی کاپی شروع می ‌شود و در بین مسیر یکی به طرف فرودگاه آتاتورک می‌رود و دیگری به طرف “کیرازلی باهچیلار” و در روی نقشه مترو استانبول با رنگ قرمز معین گردیده است.

اگر در فرودگاه آتاتورک هستید خود را به ایستگاه مترو برسانید؛ به راحتی می‌ توانید با استفاده از مترو در “ینی کاپی” پیاده شده و با عوض کردن خط به طرف میدان تاکسیم بروید. بر عکس این مسیر هم وجود دارد، از ایستگاه ینی‌کاپی می ‌توانید به دو مقصد مختلف بروید؛ یکی از مقاصد همین خط که با M1A  مشخص شده است به فرودگاه آتاتورک می ‌رسد و خط M1B آن به باجیلار. در واقع مترو وقتی از ایستگاه ینی‌کاپی حرکت می ‌کند پس از توقف در اتوگار (ایستگاه ترمینال اتوبوسرانی استانبول) دو شاخه می ‌شود.

معرفی خط M1 مترو استانبول

رنگ: قرمز، تعداد ایستگاه: ۲۳، زمان سفر: ۲۵ دقیقه

ینیکاپی، آکسارای، امنیت، فاتح، توپکاپی، اولوباتلی، بایرامپاشا، مالتپه، سگمالسیلار، کوجاتپه، اوتوگار، ترازیدره، داوود پاشا، مرتر، زیتینبرنو، باکیرکوی، بچلیولر، آتاکوی، سیرینولر، ینی‌بوسنا، دی تی ام، فرودگاه آتاتورک، اسنلر، مندرس، اوشیوزلو، میدان بگسیلار، کیرازلی

  • فرودگاه آتاتورک مهمترین و آخرین ایستگاه خط M1 است. اما در مسیر M1 ایستگاه‌های مهم دیگری هم هستند:
  • یکی از آنها کُجاتِپه است. برای رفتن به مرکز خرید فروم استانبول و فروشگاه ایکیا در استانبول کافیست در ایستگاه کجاتپه از مترو پیاده شوید. درست کنار ایستگاه مترو فروم و ایکیا را خواهید دید.
  • ایستگاه مهم بعدی “آکسارای” است. توقف مترو کمی بالاتر از میدان آکسارای است. بنابراین کمی به سمت میدان که حرکت کنید می ‌توانید از مسجد جامع تاریخی والیده سلطان دیدن کنید. مسجد جامع تاریخی سلیمانیه هم حدود ۱/۵ کیلومتر از ایستگاه مترو آکسارای فاصله دارد و به راحتی می‌توانید از آن هم دیدن کنید. در همین محدوده حمام قدیمی سوفالار قرار دارد. یک حمام سنتی با سبک عثمانی که حدود ۳۰۰ سال قدمت دارد. خیلی بزرگ نیست و داخل آن بازسازی شده و بسیار جالب است. حتما حمام عثمانی را اینجا تجربه کنید. در ضمن آکسارای یکی از محله‌‎های خوب برای تبدیل پول‌تان به لیر است. علاوه بر اینکه می‌توانید از دیدنی‌های محله آکسارای لذت ببرید و دلارهای‌تان را تبدیل کنید، ترموای T1 هم با همین ایستگاه تقاطع دارد. این ترموا ایستگاه‌های مهمی را شامل می‌شود.
  • ایستگاه بعدی روی خط M1، ایستگاه توپکاپی است. این ایستگاه با مسیر ترموای T4 تقاطع دارد.
  • ایستگاه زِیتین بورنو و خیابان مِرتِر که محل عرضه پوشاک عمده است در نزدیکی همین ایستگاه قرار دارد.
  • ایستگاه های آتاکوی، شیرین اولر و باهچه لی اِولر هم از نظر تقاطع با متروبوس مهم و شلوغ هستند.
  • متروها، یکی از انتخاب‌های خوب برای گشتی ارزان در استانبول هستند.

اماکن دیدنی شهر که از خط M1 (قرمز) به آن ها دسترسی خواهید داشت شامل مکان های زیر می شوند که هر کدام به همراه نزدیک ترین ایستگاه به آنها ذکر می شود.

  • آکواریوم استانبول – ایستگاه فرودگاه آتاتورک یا Atatürk Havalimanı (بعد از پیاده شدن از مترو با تاکسی به آکواریوم بروید. مسیر با خودرو حدود 16 دقیقه زمان نیاز دارد)
  • مسجد سلطان فاتح – ایستگاه Emniyet-Fatih
  • آکواریوم سی لایف – Kocatepe
  • مرکز خرید مارمارا فروم – Bakırköy Metro İstasyonu (حدود 20 دقیقه پیاده روی)
  • موزه و کلیسای چورا از بهترین موزه های ترکیه – Ulubati (حدود ۲۰ دقیقه پیاده روی)
  • مرکز خرید هیستوریا – Aksaray (حدود 3 دقیقه پیاده روی)

معرفی خط M2 مترو استانبول

رنگ: سبز، شامل ۲ خط، تعداد ایستگاه: ۱۶، زمان سفر: ۳۰ دقیقه

بعد از M1 خط متروی M2 که در تصویر آن را به رنگ سبز می ‌بینید، یکی از پرطرفدارترین خطوط مترو به خصوص برای گردشگران است. این خط در بین ایرانیان با نام خط تاکسیم شناخته می‌ شود. چون یکی از مهمترین ایستگاه‌ های آن تاکسیم است. این خط مترو از ایستگاه ینی کاپی شروع و به ایستگاه حاجی عثمان ختم می ‌شود.

با استفاده از خط M2 می‌توانید به میدان تاکسیم که ایستگاه دارد بروید، با فونیکولار خود را به کاباتاش برسانید و از گشت با کشتی لذت ببرید. همینطور می‌ توانید در جاده استقلال قدم بزنید و خرید کنید.

دومین ایستگاه مهم در خط M2 ایستگاه وزنیجیلر یونیورسیتی است. این ایستگاه چون در محله لاله ‌لی آکسارای قرار دارد دارای اهمیت است. علاوه بر اینها این ایستگاه با ترموای T4 هم تقاطع دارد.

ایستگاه بعدی که به شما معرفی می ‌کنیم ایستگاه عثمان بی است. خیابان عثمان بی یکی از خیابان‌های معروف و قدیمی استانبول برای خرید لباس مجلسی و عروس است. از طرفی با پیاده شدن در این ایستگاه به محله نیشان تاشی استانبول هم دسترسی خواهید داشت. این خیابان دست کمی از عثمان بی ندارد و برای خرید مناسب است.

ایستگاه بعدی روی این خط، هالیچ است. از ایستگاه هالیچ می ‌توانید سوار اتوبوس شوید و به تله‌کابین استانبول بروید. همینطور می ‌توانید با کمی پیاده‌روی به اسکله “اِمینونو” بروید. علاوه بر همه اینها ایستگاه هالیچ بسیار زیباست و می‌ توانید از تماشای آن لذت ببرید.

ایستگاه گایرِت تِپه سه ایستگاه بعد از تاکسیم و به طرف “حاجی عثمان” است. در این ایستگاه می‌ توانید نزدیک مرکز خرید زورلو سنتر پیاده شوید. این ایستگاه با متروبوس هم تقاطع دارد.

مترو استانبول

معرفی خط M3 مترو استانبول

خط M3 در نقشه استانبول به رنگ آبی مشخص گردیده و در حال حاضر ۱۱ ایستگاه داشته و سفر از ابتدای آن تا انتها حدود ۲۰ دقیقه زمان خواهد برد و این خط مانند خط M1 در اواسط به دو شاخه تقسیم می شود و مقاصد مختلفی را طی خواهد نمود.

ایستگاه های خط M3 استانبول:

المپیک، زیاگوکالپ نیبرهود، کیرازلی، ینی محله، محموت‌بی، ایستوک، ایکیتلی اینداستری، کانتکت تورگوت دایرکتلی، سایتز، خانه بشاک، متروکنت

خط M3 هیچ جاذبه گردشگری خاصی را در مسیر خود جای نداده است.

معرفی خط M4 مترو استانبول

رنگ صورتی، تعداد ایستگاه: ۱۹ ایستگاه، مدت سفر: ۸۲ دقیقه و مهمترین نکته در ارتباط با خط ۴ مترو استانبول که در بخش آسیایی استانبول قرار گرفته است.

خط T1 تراموا در ایستگاه Gülhane به تعداد زیادی از جاذبه های باستانی و تاریخی شهر می رسد که از جمله آنها می توان کاخ توپکاپی، موزه هنرهای ترکی اسلامی، مقبره سلطان سلیم، پارک گلهان، تعدادی بنای باستانی مربوط به دوره بیزانس، موزه ایا صوفیه استانبول، ایا ایرنه و… را نام برد.

خط T1 همچنین در ایستگاه Tophane به کاخ موزه توپخانه می رسد و فاصله ی چندانی با آن ندارد.

معرفی خط M5 مترو استانبول

رنگ بنفش، تعداد ایستگاه: ۱۶ ایستگاه، مدت سفر: ۳۲ دقیقه، این خط هم مانند خط M4 در قسمت آسیایی استانبول واقع شده است.

ایستگاه های خط M5 متروی استانبول:

چکمه کوی، کانتکت نسیپ، دودولو، دبیرستان امام خطیب، آلتین شهید، ایحلام اولکویو، لایتر، بازار، عمرانیه، بولگورلو، کیسیکلی، آلتونی زاده، بگلرباشی، فیستیکاگاچی، اوسکودار

معرفی خط M6 مترو استانبول

رنگ طلائی، تعداد ایستگاه: ۴ ایستگاه، مدت سفر: ۷ دقیقه

این خط از لونت شروع می شود و تا دانشگاه بوگازیکی ادامه دارد.

این خط بسیار کوتاه است که بیشتر دانشجویان از آن استفاده می کنند

از ۳۰ آگوست سال ۲۰۱۹ شش خط از خطوط مترو استانبول فعالیت خود را به صورت شبانه روزی دنبال می کنند. فعالیت در این خطوط به مسافت ۹۹ کیلومتر، ۷۸ ایستگاه، ۱۰۰ واگن قطار و از ساعت ۰۰:۰۰ الی ۰۶:۰۰ و تراکم سفر ها هر ۲۰ دقیقه خواهد بود. این خطوط عبارتند از:

خط M1A ینی کاپی – فرودگاه آتاتورک (Yenikapı-Atatürk Havalimanı)

خط M1B ینی کاپی-کیرازلی (Yenikapı-Kirazlı)

خط M2 ینی کاپی-حاجی اسمان (Yenikapı-Hacıosman) که بین ایستگاه محله صنایع و سیران تپه تردد نخواهد داشت.

خط M4 کادی کوی-تاوشان تپه (Kadıköy-Tavşantepe)

خط M5 اوسکودار-چکمه کوی (Üsküdar-Çekmeköy)

خط M6 لونت بوغازایچی-هیساراوستو (Levent-Boğaziçi Ü./Hisarüstü)

همچنین جهت مشاهده اطلاعات تکمیلی در مورد مترو استانبول و اطلاع از پروژه های خطوط در دست احداث از اینجا بازدید کنید.

معرفی خط متروی مارمارای

یکی از خطوط مترو مهم شهر استانبول و البته بزرگترین پروژه شهر استانبول هم به حساب می ‌آید؛ خط متروی مارمارای است. این خط مترو از زیر تنگه بُسفر، آسیا را به اروپا متصل می کند و شما به راحتی با این خط مترو می ‌توانید بین دو قاره رفت و آمد کنید. این خط مترو تعداد ایستگاه های کمی دارد اما بسیار مهم هستند.

ایستگاه ینی کاپی در این خط هم وجود دارد. قبلا هم درباره اهمیت ینی کاپی توضیح دادیم. بنابراین اگر هر جایی باشید و خود را به ینی کاپی برسانید می‌ توانید با خط متروی مارمارای از بخش اروپایی به بخش آسیایی بروید.

ایستگاه سرکیجی و اسکودار دو ایستگاه مهم دیگر در این خط هستند. در ایستگاه سرکیجی شما نزدیک به اسکله امینونو پیاده خواهید شد که البته با ترموای T1 هم تقاطع دارد. ایستگاه اسکودار هم اولین ایستگاه بخش آسیایی است در این ایستگاه حوالی برج دختر استانبول یا قیز کولسی (Kiz Kulesi) پیاده می ‌شوید. با چند دقیقه پیاده ‌روی به برج دختر خواهید رسید.

نکات جالب درباره مترو استانبول

  • ۳۰ سال از افتتاح متروی استانبول می گذرد.
  • متروی استانبول ۶ لاین یا خط دارد.
  • متروی استانبول ۸۲ ایستگاه دارد.
  • طول مسافتی که قطارهای متروی استانبول طی می کنند ۱۰۰ کیلومتر است.
  • امکان استفاده از متروی ترکیه در ۷ روز هفته وجود دارد.
  • ایستگاه های متروی استانبول هم در سمت اروپایی و هم در سمت آسیایی استانبول واقع شده‌اند.
  • ساعت کار متروی استانبول ۶:۰۰ تا ۱۲:۰۰ بامداد است و گاهی تا ساعت ۰۱:۰۰ بامداد نیز امکان استفاده از مترو وجود دارد

خرید بلیط متروی استانبول به چه صورت است؟

برای خرید بلیط مترو استانبول از 5 طریق می توانید اقدام کنید که استانبول کارت از مقرون به صرفه ترین موارد برای مسافران به شمار می آید. یکی از مواردی که قبل از ورود به مترو باید در نظر داشته باشید این است که پرداخت بلیط برای کودکان زیر ۶ سال نیاز نیست اما افراد بالای ۶ سال باید بلیط پرداخت کنند.

  • استانبول کارت: کافیست کارت RFID پلاستیکی را خریداری کنید و به مبلغ مورد نیاز آن را شارژ کنید. این راه ازران ترین و راحت ترین راه رفت و آمد و گشت و گذار در این شهر است.
  • کارت بلیط کاغذی: کارت‌های کاغذی به واسطه دستگاه های الکترونیکی زردی به نام Biletmatik که در ایستگاه ها وجود دارد فروخته می شود و شامل بلیط تک سفره، 2 سفره، 3 سفره، 5 سفره و 10 سفره می شوند که به ترتیب میزان پرداخت برای هرسفر از 1 به 10 کمتر خواهد بود.
  • beşi Biryerde Card: پنج بلیط در یک کارت!، این نامِ نوعی از بلیط های مترو استانبول است که قابلیت 5 بار استفاده را داراست. این کارت برای هربار استفاده یک کرایه عادی از شما کسر خواهد کرد و مانند کارت های کاغذی صرفه جویی نخواهد داشت.

لینک دانلود اپلیکیشن مترو استانبول:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spexco.flexcoder.ulasim.activities

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پربازدید

بیشتر درباره زندگی در ترکیه

گواهی تبدیل ارز
زندگی در استانبول بهتره یا آنتالیا
زندگی در استانبول بهتره یا تهران
اپلیکیشن تاکسی های دریاییکپی رایت - © 2021 شرکت هفت مهر ترکیه

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟ 5 نظر

5 5
مترو استانبول